Как правилно да управлявате времето си | TheHome.bg

Един начин да погледнем на живота ни е като съвкупност от ресурси. Пари, енергия, контакти, това са част от ресурсите, върху които имаме контрол. Можем да ги увеличим или намалим при необходимост, което ни прави както организирани, така и гъвкави. Има обаче един ресурс, върху който не може да влияем и той е най-важният в живота ни - това е времето. Времето с което разполагаме, е величина, която не можем да променяме, и затова е важно как се отнасяме с него и как го използваме. Това е качество, което е полезно за всекиго, но е есенциално за брокера. Ние от The Home бихме искали да споделим с теб няколко важни съвета за това как да си по-ефективен през деня и да не пилееш безценното време.

  1. Планирай деня си от предходната вечер. Тази практика е изключително полезна, дава възможност да започнете с изпълнението на задачи веднага след старта на работния ден и да не губите време от активната част на деня. От друга страна, имаш възможността да “преспиш с плана”, това позволява на мозъка ти да го “подреди” по приоритети и да го затвърди, което със сигурност ще спести време!

  2. Нека планираните срещи и задължения да не са за повече от 5-6 часа. В течение на деня винаги възникват съпътстващи ангажименти или изненадващи задачи, които ще запълнят времето ти. Ако все пак ти остане свободно време, ще може да се фокусираш над изпълнението на задачите за утрешния ден.

  3. Приоритизирай важните задачи. Ако искаш да спестиш време и да използваш оптимално деня си, започни с приоритетните задачи, а административните дейности, подреждане на папки, документи, файлове и изпращане на имейли остави за по-късно, когато концентрацията ти вече няма да е в най-добрата си форма.

  4. Научете се да отказвате. Не поемай повече ангажименти, отколкото може да свършите. Ако ти се обадят за бърза среща, когато вече графикът ти е запълнен, не приемай! Не се опитвай да задоволиш желанията на всички, това само ще обърка плана ти за целия ден.

  5. По възможност делигирай! Много полезно за оптимизация на времето е да делигирате ангажименти на човек или хора, които могат да се справят със задачата. Ако сте сигурни, че човекът има потенциал да извърши поне 85% от една работа, оставете я на него. В някои случаи “да пуснеш контрола” е най-ценната възможност за оптимизация на времето.

Времето е най-ценното нещо с което разполагаме. Следвайки тези съвети можете да бъдеш много по-ефективен и най-вече успешен, в която и да е област на живота. Следвай собствения си план, за да постигнеш резултати, които да те удовлетворяват.