7 съвета при покупка на апартамент във Варна

Един от най-вълнуващите моменти в живота ни е покупката на първия ни имот. И тъй като при такъв тип покупка често се допускат грешки, чрез информацията, събрана в това издание, ще направим всичко възможно, за да избегнете някои от най-грандиозните. В тази статия ще Ви представим 7-те най-важни съвета при покупка на апартамент във Варна.

1-ви съвет – Да се определи целта на покупката - дали е за живеене или за инвестиция.

Ако сте решили да закупите апартамент във Варна с цел инвестиция, трябва да погледнете по-прагматично на покупката. Тоест да изключите емоцията при вземането на крайни решения. При покупката на апартамент във Варна с цел инвестиция е от съществено значение изборът на локация. При търсенето на имот за живеене би следвало да подходим по-детайлно при избора. Тук вече районът, етажът и състоянието на общите части на сградата са от значение. Всеки един от нас предпочита да закупи по-голям имот за себе си, респективно да плати повече. Поради тази причина купувачите са заинтересовани от развитието на инфраструктурата в съответния район – автобусни спирки, хранителни магазини, училища и детски градини. По-взискателните от нас държат и на панорамата. Все по-често купувачите търсят да закупят паркоместа или гараж към своя нов дом.

2-ри съвет – Да осигурим необходимото финансиране

Важна стъпка преди покупката на апартамент във Варна е подсигуряване на финансирането. С цел да сме максимално подготвени и да получим най-добрите условия от банковите институции е препоръчително да се обърнем към професионалист във Варна, който да ни осигури тези преференции. Преди да пристъпите към покупка на апартамент е добре да си осигурите минимум 10-15% самофинансиране. При избора на банково финансиране има определени стъпки, с които Вашият личен брокер би следвало да ви запознае, така че да се чувствате спокойни в хода на самата сделка.

3-ти съвет – Определяне на финансова рамка

При 99% от купувачите на пазара на недвижими имоти първоначално определената финансова рамка търпи промяна. Често се случва, посещавайки съответния сайт за недвижими имоти, пред нас да стоят привидно много възможности за покупка и инвестиция, при това на много ниски цени. В последствие в хода на търсенето се сблъскваме с много нереални оферти. Допитвайки се до професионалист в сферата на недвижимите имоти, ние бихме могли да определим адекватно своята финансова рамка. Водещото при определяне на бюджета е локацията. В случай че предпочитаме среден етаж, това допълнително би увеличило цената за съответния имот.

4-съвет – Проучване на пазара

В случай, че решим сами да направим избора при покупка на апартамент, трябва да сме подготвени за отделяне на значително време и усилия. Причината е, че има привидно разнообразие от оферти на пазара на недвижими имоти. Би било добре да проучим какви са възможностите и каква е разликата при покупка на „имот на зелено” в строеж или с акт 16. Поради множеството надценени имоти на пазара трудно бихме могли да се ориентираме в това кой имот е на оптимална цена. За целта винаги е препоръчително да се допитаме до специалисти в тази сфера, за да се убедим, че покупката на апартамента ще ни бъде успешна.

5-ти съвет – Запознаване с цялостния процес на покупката

При всяка покупка на апартамент се преминава през идентичен процес преди финализиране на сделката. Както вече казахме, определяме своята финансова рамка, проучваме пазара, след което спираме вниманието си на конкретен имот. От тук нататък процедурата е следната:

  1. Стопиране на имота с депозит от страна на купувача. В случай, че сте избрали услугите на брокер на недвижими имоти, именно тук е моментът, в който би следвало да се направят проверки на имота, подсигурени от съответните специалисти.

  2. След което следва подписване на предварителен договор. Брокерът на недвижими имоти ще подготви необходимата документация и ще защити Вашите интереси. Нотариалното изповядване не е финалната стъпка при покупката на апартамент във Варна.

6-ти съвет – Избор на имот, който ще задържи или повиши своята стойност.

Преди да пристъпим към покупка на имот на пазара на недвижими имоти, би било добре да имаме предвид, че средностатистическият човек прави покупка апартамент или какъвто и да е имот от 2 до 3 пъти през целия си живот. Ето защо е от съществено значение да се насочим към имот, който в случай, че решим да продадем в последствие, да повиши или поне задържи своята стойност. Ако искате да направите най-добрия избор и да инвестирате парите си мъдро, допитайте се до специалисти в сферата на недвижимите имоти.

7-ми съвет – Запознаване с документацията

Веднъж избрали своя имот, преди да пристъпим към подписване на предварителен договор и нотариално изповядване, е задължително да се запознаем с цялостната документация на имота. От съществено значение е да направим всички необходими проверки и да следваме внимателно всяка стъпка в хода на покупката на апартамент, с оглед на това да избегнем бъдещи загуби. Казусите, които биха могли да възникнат в хода на покупката на имот, биха могли да бъдат многообразни. Нашият съвет е да се допитате до вещо и компетентно лице, което да ви преведе през целия процес безопасно.

Това бяха нашите топ 7 съвета при покупка на апартамент във Варна.The Home Ви съветва , за да можете да сте напълно спокойни да се обърнете към експерт във сферата на недвижимите имоти , когато предприемате тази така важна стъпка във вашия живот.