3 съвета при продажба на апартамент в София/Варна

Продажбата на апартамент е важен процес, за който е най-добре да се доверите на експерт в сферата на недвижимите имоти.Това са 3-те най-важни съвета при продажба на апартамент в София/Варна.

1-ви съвет – Определете коректно пазарната цена на вашия имот.

Обикновено продажбата на апартамент се случва не на цената, която ние искаме, а на цената, която пазара определя. Какво печелим ако имаме коректно определена пазарна цена:

1 – Привличаме само реални купувачи, тези които искат да купят СЕГА! Нито един продавач не желае имота му просто да се предлага, всеки иска да продаде! Когато цената не е коректно определена, е много по-вероятно да идват на оглед хора, привлечени от любопитство, а не от реален интерес за покупка.

2 – Коректно определената цена ни позволява да получим най-високата възвръщаемост за продажбата на апартамента ни. Често човек, който не е запознат с пазарната ситуация, се презастрахова с цел да не загуби! Точно това е най-голямата грешка, водеща до застояване на имота и отблъскване на реалните клиенти, тези, които наистина искат да купуват сега!

3 – Определяйки коректно пазарната цена, ние стигаме до продажба на апартамента бързо и по този начин си спестяваме загуби от прекалено застояване на пазара и постоянното намаляване на цената. Колкото и време да стои един имот на пазара, той има определена цена и нито един реален купувач не би платил повече. Всеки имот, престоял повече от 6 месеца на пазара, се възприема от купувачите за проблемен, а никой не иска да си купи проблеми и то на по-висока цена.

2-ри съвет – изберете компания/брокер, който да ви представлява.

Често избирайки или не, сделката се случва чрез намесата на трето лице. Важно е, когато плащаме за брокер, да сме сигурни какво получаваме насреща. Кои са ангажиментите, които трябва да поеме брокерът към вас? Ангажиментите на брокера са:

1 – Да изготви прецизна пазарна оценка с цел определяне на коректна пазарна цена. Важно е тази оценка да е обоснована, а не просто предположение. Изисквайте да знаете на каква основа е изготвена оценката.

2 – Да представи план за мащабна реклама и привличане на клиенти, с които ще бъдат привлечени 100 процента реални купувачи. За целта е необходимо професионално заснемане на имота, което зависи от самия брокер.

3 - Присъствието на брокер при всеки оглед с цел продажба на апартамент е също задължително, както и обратната връзка след всеки оглед. Седмичният анализ на предлагането и промените настъпили на пазара се считат като показател, че лицето, избрано да Ви представлява, се справя със задълженията си и не Ви неглижира.

3-ти съвет – Определете срок съобразно целта на продажбата

Както с повечето цели в живота, така и при продажбата на апартамент, е необходимо да имаме зададен адекватен краен срок. Важно е да определим срока на продажбата в зависимост от целта.

Това има пряка връзка с получаването на най-високата възможна цена. Знаейки целта и срока, ние ще можем спокойно и сигурно да изпълним избрания план за продажба с нашия брокер. Ако ние нямаме план, то неминуемо ще станем част от плана на купувачите. За всеки е ясно, че можем да сме доволни, единствено изпълнявайки собствен план.

Това бяха 3-те най-важни съвета на The HOME при продажба на апартамент във София/Варна. Тези три важни стъпки за успешна продажба Ви предоставят всичко, от което се нуждаете, за да контролирате процеса и да намалите стреса, съпътстващ продажбата на апартамент.